Mat i Andorra

På grund av landets läge, dvs inklämt mellan Frankrike och Spanien, är köket i Andorra kraftigt inspirerat av både det franska och spanska köket.

Katalanska köket är dock den största influensen, vilket ger ett något kraftigare kök än det spanska. Många recept man använder är gamla, men har återanpassats till dagens matlagningsmetoder.

Här har de traditionella rätterna bibehållits, och präglas idag över den begränsade tillgången på råvaror. Det nationella köket innehåller därför en stor mängd varor som man tar från trakten. Ost, mjölk, get- och fläskkött samt vilda köttslag är finns ofta i matlagningen.

Till huvudrätt serveras gärna vilt och öring som man fiskar i Grandvalira. Man serverar gärna mat i form av raguer och kokta rätter. En mycket vanlig rätt är trinxat vilket är ganska likt vår pytt i panna.

Här är det även vanligt med tapas, smårätter i alla möjliga varianter. Kulturen i Andorra är snarlik den katalanska i Spanie n

Basen
Basen i Katalansk/ Andorriansk mat beroende på vilken säsong och års tid det men inkluderar oftast tomat, vitlök, aubergine, paprika och kronärtskocka, vete produkter, olivolja, vin, bönor, kikärter, svamp, alla sorters fläsk ,alla sorters ost, fågel, lamm, och många typer av fisk som sardiner, ansjovis, tonfisk och torsk.

Det traditionella katalanska köket är ganska varierande, allt från fläsk till olika härliga fiskrätter. Köket innehåller många preparat som blandar sött och salt som blandas i deras grytor med såser baserade på botifarra (fläsk korv) och den karakteristiska picada (mald mandel, hasselnötter, pinjenötter, etc. Ibland med vitlök, örter, kex.

 

Mat event i Andorra

Januari

Åker du till Andorra i januari, närmare bestämt den 17 januari på Saint Anthony dagen så firas Escudella i alla församlingar i Andorra. På Stortorget där festivalen firas är alla inbjuda att äta och njuta av den typiska grytan som tillagas i stora kärl.

Den 20 januari i Sant Julià de Lòria så firar man Saint Sebastian . Alla som kommer till Placa de la Germandat bjuds då på en typisk andorriansk gryta, liknande Escudellan.

September

Är du gourmé älskare så ska du absolut inte missa Andorra Gastronomi mässan som går av stapeln i Ordino i september. Här står kockarna och lagar sin mat på gatorna hela dagen. Är du intresserad kan du även gå på minikonferenser som handlar om matlagning och som leds av lokala, katalanska, spanska och franska kockar och restaurangägare

 

Blandade typiska Andorranska maträtter

Calçot (speciellt odlade lök, grillad och serveras som en ”Calçotada”)

Cargols a la llauna (kokta sniglar)

Catalan torsk (med russin och pinjenötter)

Embotits – ett samlingsnamn för olika typer av härdat fläskkött, inklusive Fuet (en karakteristisk typ av torkad korv) och Salchichón eller Llonganissa (salami).

Escalivada (olika grillade grönsaker)

Escudella (är en gryta, men äts även som soppa med pasta, malet kött och grönsaker. Oftast gör man grytan först och av det som blir över gör man soppa).

Esqueixada (saltad torsksallad med tomat och lök)

Mar i Muntanya (”hav och berg”) rätter, som kombinerar kött och skaldjur

Mongetes amb botifarra (bönor och fläsk korv)

Ollada (kött och grönsaksgryta)

Pa amb tomàquet (bröd smort med tomat ,olja och ibland vitlök)

Suquet de Peix (en skaldjursgryta)

Tonyina en escabetx (tonfisk escabeche)

Lämna ett svar