Historia & Kultur

Officiellt sett är Andorra ett furstendöme. Ända fram till år 1278 slogs Spanien och Frankrike om makten över ministaten.

År 1278 skrev Spanien och Frankrike på ett Pariatges kontrakt som gjorde att Andorra då fick två regenter. En var biskop från Seu dÚrgel-Spanien och den andra blev Frankrikes president. Den ordningen/kontrakt står sig än i dag.  Men den lagstiftande makten ligger hos parlamentet, generalrådet och regeringen. I Andorra har man som i Sverige, val vart fjärde år.

1993 blev Andorra självständigt efter en folkomröstning och den första konstitutionen skrevs. Andorra blev då ett demokratiskt land vilket gjorde att politiska partier och fackföreningar blev tillåtna. Man upprättade ett självständigt domstolsväsende och landet fick nu rätt att formulera sin egen utrikespolitik.

I och med att Andorra blev självständigt så öppnade det upp landets möjligheter gällande samarbete med resten av Europa och världen, något som grannarna Spanien och Frankrike länge kämpat för.

Idag är Andorra medlem i bland annat i FN, Europarådet och OSSE (Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa).  Länder som Kina, Indonesien och Sydkorea är några man bedriver handel med idag.

I och med landets placering och med en del svåra bergspass och svårgenomtränglig terräng (med hjälp av åsnor och senare med jeepar) så smugglades det en hel del vapen, sprit och tobak mellan länderna Spanien och Frankrike under andra världskriget och fram till bara några år sen.

Det var många från landet som livnärde sig just på smuggling och idag kan man i form av guidade turer åka på dessa smuggelrutter som gjordes.

 

Casa de la Vall

Casa de la vall är en byggnad som är hjärtat för Andorras parlament. Byggnaden, som byggdes 1580 har en kvadratisk grundplan och med den typiska stilen som bondgårdar i katalanska adliga familjer hade förr i tiden.

På fasadens framsida visas Andorra´s nuvarande och tidigare vapensköldar. Byggnaden renoverades 1962 och vill man besöka detta historiska hus så ska man bege sig till:

Carrer de la Vall, s/n
Andorra la Vella
Andorra la Vella – AD500

Tel.(+ 376) 829 129

 

Parfym museet

Parfymmuseet är platsen du ska besöka om du gillar dofter. Här upptäcker du parfymens ursprung men även historien om Andorra och världen, där dofter markerar olika tiders gång och som har efterlämnat ett arv av flera tusentals flaskor som innehåller unika dofter av essenser och aromer.

Genom utställningen får du en uppfattning om branschens utveckling och du får också chans att skapa din egna parfym. Detta väldoftande museum finns på:

Avinguda Carlemany, 115
Escaldes-Engordany
Escaldes-Engordany – AD700

Tel.(+376) 801 926

 

Motorcykel museet i Canillo

Detta är Andorras coolaste museum. Canillos M2R är det första i sitt slag i Andorra och här vill man hedra de häftiga motorcyklarna som förtjänar en plats i historien. Museet samlar de mest populära och representativa motorcyklar genom tiderna från början av nittonhundratalet fram till i dag.

Ctra. General de Canillo, s/n
Canillo
Canillo – AD100

Tel.(+376) 853 444

 

Sant Esteve kyrkan i Andorra La Vella

Den här kyrkan som har romanska urprung från 1200-talet ligger i den gamla staden i huvudstaden. Kyrkan är ett exempel på traditionell arkitektur och unika arkitektoniska funktioner i granit från långt bak i tiden. Kyrkan har sedan den byggdes genomgått stora förändringar och är väl värt ett besök. Vill du besöka denna unika kyrka hittar du den här:

Plaça Príncep Benlloch
Andorra la Vella
Andorra la Vella – AD500

Tel.(+376) 873 103

 

La Margineda bron

La Margineda Bridge är en av de få romanska broar från 1200-talet som fortfarande finns kvar och som är i bra skick. Bron är den största och smalaste av alla Andorras medeltida broar som finns i landet. Den är 33 meter lång och en max höjd på 9,2 meter. Strukturen löper över Valira floden, landets viktigaste flod som löper längs huvudvägen till huvudstaden. Vill du se denna historiska bro så finns den:

La Margineda
Andorra la Vella
Andorra la Vella – AD500

Tel.(+376) 873 103