Grandvalira skidsystem

Grandvalira är det största skidsystemet i Andorra och erbjuder mer än 200 km pist. Systemet är uppbyggt på 6 st byar som håller ihop systemet. Dessa byar kan man även ta sig mellan via liftar och backar. Här finns 67 moderna liftar och upp mot 112 nedfarter, som är utformade med olika längd och svårighetsgrader så att alla skidåkare kan hitta sina egna favoriter och utmaningar. Backarna här är bra preparerade och välplanerade och det är nästan aldrig några liftköer i systemet vilket är en stor fördel.  2012 hade damerna en av sina världcups tävlingar här.

Känner mig sig lite ringrostig eller om man är nybörjare, så har Grandvalira en av de bästa internationella skidskolorna i världen. Här håller skidlärarna en mycket hög standard och de erbjuder allt från privata lektioner, grupp lektioner och freestyle camps. Så varför inte passa på att förbättra din skidteknik så att du får ut ännu mer ut av din skidsemester.

Förutom välpreparerade backar så finns här också mycket bra offpiståkning. Hit kan man nå med lift och du kommer då upp på en åkhöjd på ca 2600 m. Vill man nå orörda toppar med högsta kvalité dit man inte kommer med den vanliga liften så kan man välja heliski. Med heliski upplever man en offpiståkning utöver det vanliga då man åker med rutinerade offpistguider. Fallhöjden ligger på ca 1000 m.

Under den starka solen kan ni även njuta av en underbar måltid i någon av de härliga 40 olika restaurangerna som finns i systemet. Det erbjuds både enklare alternativ eller luncher för finsmakare. På många av restaurangerna så finns det två våningar. På nedre våningen finns snabbmatsalternativen i form av pizza, pasta, sallader, hamburgare mm. På våningen ovanför kan du ta av dig pjäxorna och sätta fötterna i tofflor och njuta av en gourmélunch för ca 12-13 €. En flaska Rioja kostar ca 10€

De flesta av restaurangerna har oftast en solterrass där man kan sitta och njuta av solen, miljön och sällskapet.

Vill man ta en paus från skidåkningen så finns det många aktiviteter som erbjuds. Allt från paragliding, hundspann, helikopter turer, snöskotrar, isdykning och flera funparks. En häftig upplevelse är att checka in och bo en natt på ishotellet som ligger mitt i backen. Nedan Grandvalira skidsystems olika byar:

 

Grandvalira – Encamp

Kommer man hit via Spanien, är Grandvalira-Encamp den första byn man kommer till, då den ligger närmast Andorra la Vella. Här finns en gondol –  Funicampen och är ca 6-7 km lång  som tar ca 15 minuter att åka från Encamp till toppen-Solanelles.

 

Grandvalira – Canillo

Här är backarna och nivåerna lite enklare vilket gör att Grandvalira – Canillo är perfekt för familjer och för nybörjare som gör sin första kontakt med snön. Vid denna by tar en 8-sitsig linbana skidåkare upp till en av de mest framstående skönhetsområden i Andorra – den Forn Valley.

 

Grandvalira – El Tarter

Grandvalira – El Tarter är en bland de mest dynamiska och livliga sektorer som finns i systemet och denna del är även utformad för utövande av de mest extrema sporter. Här finns till exempel El Tarter Snowpark, som är den viktigaste freestyle krets i södra Europa. Andra aktiviteter du hittar här är hundsläde, paragliding, snöskoter och självklart offpist skidåkning. Kommer du hit på sommaren så finns här Andorras första karting bana.

 

Grandvalira – Soldeu

Skidbyn Soldeu ligger mitt i Grandvaliras system. Här hittar du bra variation av backar, både för nybörjare och för de mer avancerade åkarna. En av damernas världscup tävling gick just här 2012.

Kabinbanan är belägen mitt i byn vilket gör att det är nära till liften oavsett vilket hotell man bor på. Vid toppen av kabinbanan så finns här en av Grandvaliras skidskole stationer. Soldeu är det perfekta resmålet för familjer då byn även har ett varierat och utmärkt utbud av faciliteter.

Under sommarhalvåret flockas angelägna cyklister av Granvalira Mountain Bike Park för att njuta av dess olika vägar och stigar. Här är det även populärt för många mountain åkare att kasta sig ner för pisterna i en väldigt hög fart. Här finns också Grandvalira Golf Soldeu, som är Europas högsta golfbana. Att golfa på en höjd av 2.000 m är nästan en exotisk känsla.

 

Grandvalira-Grau Roig

Grau Roig är den enda resort som inte har någon by. Här finns ett hotell och några uteserveringar, men Grau Roig är mest känd för sin vackra natur som är bland de mest spektakulära i Andorra. Backarna här erbjuder något för alla. Här kan du åka nerför långa härliga ”smör” backar, eller välja en svart utmanande pist. Här hittar du även bra offpist och för barnen brukar freeride parken vara ett populärt tillhåll. I backen kan du även stanna till vid ishotellet och koppla av med något svalkande att dricka. Här erbjuds även aktiviteter såsom hundspann, helikopteråkning, snöskoter och mycket mer.

 

Grandvalira – Pas de la Casa

Grandvalira – Pas de la Casa har optimala snöförhållanden då byn ligger på 2000 möh och högsta åkhöjden i Pas de la Casa ligger på 2600 möh. Pas de la Casa erbjuder breda backar och varierat utbud av nivåer så att alla kan njuta av skidåkningen till fullo. Det finns trevliga restauranger och caféer i backen som bjuder både på gourmé mat och enklare varienter för de som vill få ut så mycket av dagen som möjligt. Vill man bara njuta av solen på en härlig ute terrass så har man kommit helt rätt, kanske med en crêpe och en vino caliente i handen!

 

Restauranger i backen- Grandvalira:

 

Mercat del Pi

Restaurangen ligger i området El Tarter. Här serveras goda & prisvärda rätter. Allt från både enklare, lättare samt fulla luncher för hungriga skidåkare. Ligger en våning upp till vänster om El Tarter-gondolens toppstation. Här kan man även ta av sig pjäxorna och glida i ett par sköna tofflor under lunchen. Detta är en mycket uppskattad lunch restaurang.

 

Restaurant d’Altitud (Coll Blanc)

När solen lyser och himmeln är så härligt knallblå och hungern kommer krypande då är d’Altitud ett bra val. Ligger precis i passet mellan Grau Roig och Pas de la Casa. Här kan du även njuta av gudomlig utsikt genom panoramafönstren på 2500m höjd. Här serveras goda franskinspirerade luncher i bra portioner för runt €11. Allt från dagens rätt, sallader och hamburgare till hela 3-rättersmenyer. Ligger på toppen mitt emellan liftarna Font Negre & Pas de la Casa. 

 

Piolets

Restaurangen ligger lite avskilt från de stora stolliftarna men har en trevlig terrass mitt i hjärtat av Grau Roig-dalen. Med vackra berg framför näsan kan du här avnjuta härliga andorransk-argentinska kötträtter för mellan €15-20. Du kan även äta lite enklare och billigare à la Carte meny om du inte vill slå på stort. Restaurangen ligger ett stenkast ifrån knappliften Montmalús.

 

Llac del Pessons

En av favoriterna är den här restaurangen som ligger vackert belägen vid en sjö omgiven av 2700-meters toppar. Om inte utsikten utanför räcker, så stig in i stenbyggnaden där du får ett varmt välkomnande av alla familjära foton och historiska planscher. Gillar du god mat och vill reta smaklökarna med utsökt måltid så har du hamnat rätt. Prisnivån mellan €15-25. Ligger utmed backen- Cami de Pessons

 

Xiri Xuca

Vill du äta snabbt och enkelt finns det givetvis alternativ för det också. Det finns nästan 50 olika varianter i skidsystemet och här serverar man allt från pizza och hamburgare till baguetter och crêpes. För mellan €5-12 så blir du mätt.

 

Info om Grandvaliras skidsystem:

Högsta åkhöjd –  2600 möh

Total pistlängd ca 210 km

Svarta pister ca 22 st

Röda pister ca 32 st

Gröna pister – ca 32 st

Blåa pister – ca 32 st

Liftar – ca 67 st

Restauranger i pisten – ca 40 st

Freestyle områden – 3 st

Lekplatser för barn – ca 6 st

Längdåkningsspår – Nej

Goda toalett faciliteter – Ja

Sjukstugor – Ja, nästan vid varje dalstation

App man kan ladda ner om Grandvalira – Ja

 

Lämna ett svar